• Eigen onderzoekslab
  • 50+ jaar ervaring
  • Productie in NL
  • Gecertificeerde kwaliteit

GTL Diesel


Wat is GTL Diesel?
Sinds Januari 2015 levert UTB deze milieuvriendelijke brandstof aan tankstations, de agrarische sector en industriële bedrijven, voornamelijk in de regio Rotterdam.

GTL staat voor "Gas To Liquid" en wordt gewonnen uit natuurlijk gas. Deze fossiele brandstof is in grote mate beschikbaar en daarom de ideale vervanger voor de normale dieselolie. GTL wordt gecreëerd door middel van het zogenoemde Fischer - Tropsch proces. Dit systeem uit de jaren '20, ontwikkeld door Franz Fischer en Hans Tropsch, is een proces om een gasmengsel van koolstofmonoxide(CO) en waterstof (H2) om te zetten in vloeibare brandstof. Hierdoor wordt GTL ook wel de opvolger van de diesel genoemd en is het een stuk milieuvriendelijker dan de EN590 diesel. GTL is te gebruiken in alle motoren waar voorheen de reguliere diesel werd verlangd. 

Voordelen van GTL:
1) GTL wordt geleverd via dezelfde wegen als de reguliere diesel en behoeft geen speciale handelingen.
2) GTL kan worden ingezet, waar diesel verlangd wordt, zonder enige aanpassingen aan het wagenpark of injectiesystemen.
3) GTL verbrandt schoner dan reguliere diesel. Hierdoor is de uitstoot van stikstofoxide(NOx) en roetdeeltjes(PM) tot 40% lager. Daarnaast bevat het bijna geen zwavel. Hierdoor ruikt het niet meer naar "de rotte eieren" zoals veel mensen dit ervaren bij reguliere diesel.
4) De verbranding zelf is ook schoner en efficiënter. Hierdoor blijven de componenten (kleppen, injectoren, cilinders) in de motor ook schoner en treedt er minder slijtage op.
5) Het cetaangetal van GTL ligt daarnaast ook hoger dan bij normale diesel. Het nut hiervan is een makkelijkere koude start.  


Het verschil in verbranding is op onderstaande foto goed te zien. Links de "normale" diesel en rechts de GTL.
iDEALMastercardVisaPayPalVooruitbetalingAchteraf betalenRemboursPinnen